2018. március 20., kedd

NAGYTAKARÍTÁS KÍVÜL-BELÜL

Húsvétra készülünk - testben és lélekben egyaránt. Túlvagyunk a nagyböjt felén, Laetare vasárnapon - más nevén Rózsaszín vasárnapon - kicsit már előre örvendeztünk a közelgő Feltámadásnak. Ennek jeléül váltotta fel a liturgikus színekben a böjti lilát átmenetileg a rózsaszín.

A feltámadásnak azonban előfeltétele a szenvedés és a halál, erre emlékezvén a Rózsaszín vasárnapot a Fekete vasárnap követi a liturgiában. Ezen a napon a templom feszületeire lila lepel kerül, mely egészen Nagypéntekig elrejti Jézus felfeszített testét, hogy a kereszt ünnepélyes felfedése még jobban ráirányítsa figyelmünket az értünk hozott áldozatra.

Az ünnepi készülődés külső megnyilvánulása, hogy nem csak a lelkünket, hanem templomunkat is igyekszünk szebbé tenni. Ezért ismét összefogott a Takarító csoport "kemény magja", és szombaton a rendkívül rossz időjárással is dacolva szó szerint "tetőtől talpig" rendbe tették az épület összes helyiségét. 



















A "lelki nagytakarítás" jegyében pedig március 19 és 21 között triduumra, vagyis 3 napos lelkigyakorlatra kerül sor a Berceli templomban, melyet Moys Gábor Kisterenye plébániai kormányzója, korábban a II. János Pál Pápa Katolikus Általános Iskola lelki igazgatója, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola lelkésze tart. A lelkigyakorlaton a galgagutaiak is részt vesznek, megszervezve az autókkal történő átjutást. A triduum ideje alatt lehetőség nyílik a húsvéti szentgyónások elvégzésére a misék előtt, illetve alatt, továbbá lelki beszélgetésre is. 

Múlt vasárnap utolsó állomásához érkezett elsőáldozónk felkészülése is: a reddíció, vagyis a hit megvallásának szertartása és a Szentírás átadása következett. Már csak pár hét, és Húsvétot követően eljön a várva várt ünnep, az első szentáldozás napja.  



Nincsenek megjegyzések: